The Cage Keeper og andre historier (bokanmeldelse)

Av | juli 19, 2021

«Keeperen av buret og andre historier» er en samling av syv noveller av Andre Dubus III. Originaliteten til denne samlingen ligger i karakterenes kraft og forfatterens mikroskopiske synspunkt på menneskets tilstand.

Eksternt fokuserer historiene i denne samlingen på karakterer fra livets vanskeligste veier med noen kobling til fangenskap. De fleste karakterene, hoved- eller mindreårige, er fengselsarbeidere, har tilbrakt litt tid i fengsel, eller går i fengsel på kort tid. Internt kommer imidlertid den virkelige fengslingen av karakterene fra tarmene og deres sårbarhet for et verserende problem eller et uløst livsproblem. I alle historiene blander seg motstridende følelser når karakterene søker aksept fra seg selv og andre.

Den første historien, «The Cage Keeper», er den med den mest utviklede handlingen. Likevel er leseren mer imponert over historiens karakterer enn av handlingen, som involverer en flyktet fange og hans gissel, en ung fengselsbetjent.

Den andre historien, «The Duckling Girl», handler om et incestoffer som villig mottar mer overgrep fra grusomme tenåringsgutter.

Den tredje historien, «Wolves in the Swamp», handler om voksen alder av en gutt som går på jakt alene.

Den fjerde historien, «Forky», handler om en eks-svindler som har fylt sju år. Når han forholder seg til en kvinne han har hentet i en bar, husker han en medfange som har minnet ham om broren sin.

Den femte historien, «Fjell», blir fortalt fra synspunktet til Sally, en servitør som elsker en Vietnam-veteran med PTSD.

Den sjette historien, «White Trees, Hammer Moon», handler om en mann som heter Rory, en taper i livet og en farsfigur som er i ferd med å gå i fengsel. I historien ødelegger Rory en campingtur med to barn i fjellene i New Hampshire.

Den syvende historien, «Last Dance», handler om en skilpaddejakt der den unge karakteren Reilly husker en kvinne mens skilpaddejakten er beskrevet i detalj.

«The Cage Keeper and Other Stories» er i paperback med 224 sider og ISBN: 9780375727740.

De mest fremtredende trekkene i boken er de hjemsøkende virkelige karakterene i historiene og forfatterens veltalenhet og mestring ved bruk av det engelske språket.

Etter å ha oppnådd en grad i sosiologi bestemte forfatteren Andre Dubus III seg for å skrive og jobbet senere som dusørjeger, privatetterforsker, tømrer, bartender, skuespiller og lærer. Andre Dubus III har vunnet en rekke litterære priser og priser, alt fra en Pushcart Award til å være finalist for National Book Award 1999. Han bor i Massachusetts sammen med sin familie og underviser i masterprogrammet skriftlig ved Emerson College og Tufts University. I tillegg til «The Cage Keeper and other stories», har han slike romaner som «Bluesman» og «House of Sand and Fog».

Jeg er dypt imponert over forfatterens innsikt og empati over åndene til hans karakterer. Enhver ambisiøs skjønnlitterær forfatter vil lære mye om karakterutvikling ved å lese Andre Dubus III, spesielt «The Cage Keeper and Other Stories.»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *