Ryggsekkturister og milliardærer

Av | juli 19, 2021

Det pleide å være at backpackingsturer til Fiji innebar en busstur fra Nadi til Suva, deretter en ferge til et sted som Ovalau, Savusavu, Taveuni eller Kadavu. Ikke mer. I disse dager stiller unge budsjettreisende opp for å gå til Yasawa-øyene, en kjede med 16 store vulkanske øyer og dusinvis av mindre rundt 35 km utenfor vestkysten av Viti Levu.

Blendende hvite sandstrender, varmt, krystallklart vann, fargerike korallrev og tørt, solrikt vær gjør Yasawa Group til et ideelt turistmål, men inntil nylig involverte et besøk en grov sjøreise fra Lautoka på en båt. Fra usikker by eller en dyr sjøflytur fra Nadi. Blue Lagoon Cruises har seilt Yasawas siden 1950-tallet, men passasjerer ombord på de luksusskipene sover i hytter og lokale innbyggere får liten nytte av sin tilstedeværelse.

Fram til Rabuka-kuppet i Suva i 1987 var Fiji-regjeringens politikk at Yasawas skulle stenges for landturisme. Lange år med hærstøttet styre medførte liten endring for Yasawas, selv om australske investorer fikk bygge det luksuriøse Yasawa Island Resort i 1991, og et par landsbydrevne backpackerleirer dukket opp i Wayasewa og Waya. Siden begynnelsen av 1980-tallet har lokale familier drevet tre små, lavbudsjettresorter på Tavewa Island, hovedsakelig takket være Tavewas status som en selvei utenfor myndighetene til de fijianske sjefene. I flere tiår har lokale kirkeledere skildret turisme som en ødeleggende påvirkning utenfor, som må holdes utenfor bylivet.

Det ville være vanskelig å forestille seg noe lenger fra det virkelige Fijian-livet enn Turtle Island Resort på Nanuya Levu Island, Fijis ultimate tilflukt for publikum på $ 1.500 per natt. Nanuya Levu har vært heleid land siden 1868, og i 1972 brukte Richard Evanson $ 300 000 som han tjente fra Sør-California kabel-tv-virksomhet for å kjøpe øya.

Evanson’s Turtle Island Resort ble prototypen for Fiji Islands nåværende avling av boutique-feriesteder, og var vert for kjente personer som Hollywood-stjerner og millionærer. Brooke Shields bodde her i løpet av 1980-filmen av escapist-klassikeren The Blue Lagoon.

Evanson er en selvutnevnt økolog, og har plantet tusenvis av trær på øya sin og gjort mangroveskog til turistattraksjoner ved å lage smarte strandpromenader. Kompleksets mat dyrkes i organiske hager, og energi genereres av sol- og vindkraft. Hvert år besøker en gruppe frivillige øyespesialister fra California Turtle Island Resort for å utføre øyeoperasjoner på landsbyboere i nød eller for å utstyre dem med donerte reseptbriller.

Likevel har livet for de fleste Yasawans endret seg lite siden 1789 da kaptein William Bligh og lojale medlemmer av mannskapet hans passerte gruppen i en åpen båt kort tid etter den berømte mytteriet på Bounty. Selv i dag mangler de fleste landsbyer strøm eller rennende vann, og mulighetene for økonomisk utvikling er svært begrensede. Yasawan har følt seg forsømt av politikere i den fjerntliggende hovedstaden, misunnelige tilskuere mens minikryss og yachter fraktet velstående utlendinger langs kysten.

I mai 2000 overtok agitator George Speight og en rekke kjeltringer parlamentsbygningen i Suva og snudde Fiji på hodet. Speights innfødte retorikk slo en akkord hos Yasawas. Landsbyboere fra Nacula Island arrangerte en mini-heist på Tortuga Island, og låste Evanson i en av de 14 luksuriøse bungalowene mens landsbyens ungdommer syklet vilt rundt Nanuya Levu i Evansons golfbiler.

Da spenningen stilnet, ble flettede matter spredt og kava-røtter knust, og over mange boller med grog kom Evanson og landsbyboerne til en forståelse.

I stedet for å drepe gåsen som legger de gyldne eggene, overbeviste Evanson folket i Nacula om at det ville være bedre om de åpnet sine egne alpinanlegg og tillot ham å fortsette sin virksomhet i fred.

Evanson tilbød rentefrie byggelån og salgsfremmende støtte, og Nacula Tikina Tourism Association ble født. Foreningens nettsted FijiBudget.com beskriver for tiden et dusin lokalt drevne alpinanlegg rundt den blå lagunen i sentrum av Yasawas, inkludert de tre eksisterende eiendommene i Tavewa. Alle feriestedets operatører må følge en streng oppførselskode som tar sikte på å bevare miljøet og sikre akseptable servicenivåer. Selv om de er primitive sammenlignet med de luksuriøse Mamanuca-feriestedene overfor Nadi, tilbyr Yasawa Backpacker Camps grunnleggende mat og overnatting til en relativt lav pris.

Den massive tilstrømningen av backpackere begynte først i 2002 da Awesome Adventures, et New Zealand-eid datterselskap av South Sea Cruises, lanserte en rask katamarantjeneste opp og ned i kjeden. Du kan nå reise fra Nadis Denarau Marina på Yasawa Flyer hver morgen klokka 9:15 og være på feriestedet du velger i tide til lunsj. Opptil 150 backpackere gjør dette hver dag, og de landsbydrevne feriestedene i Kuata, Wayasewa, Waya, Naviti, Tavewa, Nacula, Nanuya Lailai og Matacawa Levu blomstrer.

Reservasjoner kan gjøres ved ankomst til Nadi flyplass gjennom et av de tolv reisebyråene som er åpne 24 timer i døgnet i selve flyplassterminalen. Alle disse kontorene selger katamaranbilletter med bussoverføring til havnen inkludert. Luksuriøs innkvartering og gourmetmat bør ikke forventes på noen av Yasawa-feriestedene; Imidlertid får de vennlige menneskene, den spektakulære naturlige skjønnheten og lave priser de fleste reisende til å overse disse ulempene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *